Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2018-01-29 | Nyhet

Stellagalan 2018 - alla vinnare!

Vid STELLA-galan söndagen 28 jan 2018 på restaurang Gondolen i Stockholm, korades vinnare i totalt 9 kategorier. Se vilka som vann här!

Söndagen den 28 januari hölls den första STELLA-galan på restaurang  Gondolen i Stockholm. Från hela landet samlades, kockar, konditorer, kallskänkor, sommelierer, servitriser, restauratörer, hovmästare, bartenders, bagare, journalister, marknadsförare, skribenter, debattörer, författare och kreatörer av olika slag för att hylla den enorma kompetens som fyllde Galan för kvällen.

STELLA-galan prisar proffs, enbart kvinnliga proffs, inom mat och dryck. Det är det som skiljer galan från andra galor och tävlingar inom mat- och dryckesbranschen.  Priser delades ut i nio kategorier och det var många rörda och berörda när vinnarna fick ta emot sina priser.

Menigo är stolt sponsror över galan då den speglar våra värderingar och vår vision om vart brnaschen är på väg. Nina Wahlgren Gill, Marknads- och kommunikationsdirektör på Menigo, höll ett starkt tal och betonade att syftet med en sån här gala är att jämna ut spelfältet för att lyfta alla kompetenser inom branschen.

Idén till STELLA-galan har vuxit fram i ett nätverk på Facebook, ”Kirke – Kraftkvinnor i Köket”. Alla med kunskap och intresse av mat och dryck. STELLA-galan är en ideell förening. Arrangörerna vill visa att det finns gott om kvinnor i mat- och dryckesbranschen och vill även rent visuellt åskådliggöra detta då det enbart är kvinnor med på STELLA-galan.

Här är vinnarna i STELLA-galan 2018!

Josephine Sondlo

Årets STELLA- bartender

Josephine Sondlo
Att använda ordet ”proffs” för att beskriva Josephine ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas Josephine imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av Josephine, oavsett om man beställer en klassisk Old Fashioned eller något hon själv skapat. Josephine arbetar i dag på Penny & Bill i Stockholm.

Liv Sandberg

Årets STELLA-konditor

Liv Sandberg
Med ett häpnadsväckande hantverk driver Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen i Stockholm. Hon är en av Nordens absolut bästa tårtkonstnärer och har bland annat vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och Årets Tårtmästare 2016. Liv har också tävlat i Kanal 5:s ”Dessertmästarna” och varit finalist i Årets Konditor 2017. I dag är hon stolt medlem i Sthlm Culinary Team, som just nu tränar inför Culinary World Cup i Luxemburg 2018.

Maria printz

Årets STELLA-bagare

Maria Printz
Maria, som ligger bakom succén Printz Bageri i Stallarholmen, snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Hon är en mycket kunnig, hantverksskicklig och generös ”medmatmänniska” som genom åren gjort ett stort avtryck i bagerivärlden.

Karin Fransson

Årets STELLA-hederspris

Karin Fransson
Karin Fransson har med sin unika förmåga att balansera smaker och med sin kärlek till råvaran och naturen format utvecklingen av den svenska gastronomin i decennier. Hon är ständig juryledamot i Årets Kock och har genom Karin Fransson-priset hjälpt till att utveckla och lyfta kvinnliga kockar i Sverige.

Saori Ichihara

Årets STELLA-kock

Saori Ichihara
Det finns bara en Saori i krog-Sverige. Med sin fantastiska mix av det japanska och det skandinaviska köket har hon på bara några år etablerat sig som en av Sveriges bästa kockar. Hennes unika talang har tagit henne till restauranger som Shibumi och Esperanto, och också givit henne en bronsplats i Årets Kock 2016. I dag arbetar Saori Ichihara som head chef på nyöppnade Ichi, och fortsätter att laga mat som ingen annan.

Anna & Fanny bergenström

Årets STELLA-media

Anna och Fanny Bergenström
Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång på gång… Alltid med en egen ton och ofta med en förbättring av grundreceptet, men utan att någonsin gå för långt och göra något krystat. Anna Bergenströms inflytande på svenska folkets matvanor är stort. Nu på senare år utgör hon och dottern Fanny ett radarpar som medverkar i böcker, tidningar, och nu senast radio, och visar att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Malin Söderström

Årets STELLA-mentor

Malin Söderström
En av Sveriges främsta kockar samt en fin förebild och mentor för unga tjejer i branschen. Malin har med sitt lugn och sitt driv under många års tid coachat tjejer i köket till att utmana sig själva och ställa upp i tävlingar. Via det nyinstiftade Malin Söderström-stipendiet skapar hon, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, möjligheter för unga tjejer att kunna satsa på tävlingar och få framgångsrika karriärer inom restaurangbranschen.

Sara Simu

Årets STELLA-servis

Sara Simu
Likt en engagerad upplevelseguide lotsar Sara Simu gäster från när och fjärran genom menyn på Restaurang Luppioberget i Tornedalen. Hennes kunskap om råvaror och smaker i kombination med en hängivenhet för de små detaljerna skapar trygghet – liksom en genuin nyfikenhet för såväl smakerna på bordet som naturen utanför fönstret.

Beatrice becher

Årets STELLA-sommelier

Beatrice Becher
En av Sveriges absolut mest framgångsrika sommelierer med förstaplatser i såväl svenska som nordiska mästerskap. Med sin djupa kunskap och professionalism sprider Beatrice vinglädje på vinbaren Folii i Stockholm. Dessutom är hon en av programledarna i den uppskattade podden Vinpratarna, där hon delar med sig av sitt stora vinkunnande.