Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-06-09 | Nyhet

v.27 Menigo och omvärlden

Inflation, ränteökningar och risskörd i Italien. Hur påverkar detta dig i form av leveranser och tillgänglighet?

Kundinformation från Menigo

Högsommaren är här och många av våra restauranger och uteserveringar är äntligen fulla med gäster igen. Vi håller tummarna att vädret fortsätter visa sig från den soliga och varma sidan.

Inflationen fortsätter att stiga och konsumentpriserna steg med 8,6 procent i juni från 7,4 procent i maj (knappt 2% samma månad förra året) högsta siffran som någonsin uppmätts i euroområdet. ​

Risskörden i Italien är i fara. På grund av snöfattig vinter, en vår utan regn och en rekordhet försommar. Landet har 4000 risodlare och vissa av dem avstod att odla på grund av vattenbristen i landet. Vissa delar av landet har inte haft regn på tre månader. Nu har landet utlyst nödläge vilket kan innebära att priserna kan rusa.

Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor  

Vi fortsätter jobba med att bygga lager på artiklar med osäker tillgång där det är möjligt. När en viss produkt tar slut försöker vi alltid ersätta den med någon annan. Fortsätt att vara kreativ och flexibel när det gäller ”mitt på tallriken”/proteinet då både priserna och tillgängligheten är rörlig från dag till dag.

Våra leverantörer flaggar för större utmaningar med transporter under sommaren. Vi på Menigo planerar för att ta över vissa transporter under sommaren för att hålla tillgängligheten uppe till er kunder.

Marknadsrapporten tar nu ett litet sommaruppehåll och är tillbaka i Augusti igen.
Vi vill önska er en riktigt trevlig sommar och på återhörande! 


Tidigare Markandsrapporter hittar du här>

Länkar/tips 

  • Lönsamma tips – så överlever du prishöjningen 
  • En blomstrande säsong - maximera lönsamheten i sommar
  • Anslut dig till vårt nyhetsbrev genom att skicka din mejladress och ditt kundnummer till marknad@menigo.se
  • Kontakta din innesäljare/säljare för rådgivning – vi kommer göra det vi kan för att rekommendera eventuella ersättningsprodukter


Artiklar det är brist på och som riskerar att bli brist på
 

 

Nötkött  

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar. Menigo jobbar på nya snabba samarbeten med fler slakterier.  

Kycklinglårsfilé/innerfilé  

Brist på lårfilé både fryst och färsk från Lettland. Men även övrig import kycklinglårsfilé samt svensk innerfilé. Menigo jobbar på nya snabba samarbeten med fler slakterier.  

Lax

 

Brist på artiklar innehållande lax. Menigo söker efter det som finns att köpa, men det är inte lätt att hitta. Ett alternativ till naturell laxsida är på väg men kommer ha en lägre kvalitet.

 

Vit naken fisk (alaska, sej, torsk, kolja) 

Brist på främst sej i nuläget, vilket är kopplat till Covid och försenade leveranser. Ryssland står för 50% av både torsk och alaskapollock, så sannolikt kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk. Menigo har tät dialog med befintliga leverantörer men även ett kontinuerligt arbete med att hitta nya lösningar.  

Handskalade räkor 

 

Bristen är omfattande på hela marknaden. Nu råder det stor brist hos de flesta leverantörer och yttre faktorer för fiskarna har gjort det omöjligt att komma i kapp. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren. Menigo söker efter nya leverantörer som kan leverera punktinsatser och vi köper i dagsläget allt vi får möjlighet till och det kommer vi fortsätta med. I dagsläget har vi tre olika ersättningsalternativ i vår webbshop.