Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-06-09 | Nyhet

v.23 Menigo och omvärlden

Läget kring veteskördar, rödlistade räkor i skandinavien och en återupptagen köpaktivitet i Kina. Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor? Läs vår senaste marknadsrapport

Marknaden försöker tolka signalerna gällande främst hur skörden på vete kommer bli. Vi har ogynnsamt väder i flera viktiga odlingsregioner. Torrt väder i Frankrike, USA och även i Svartahavsregionen så priserna på vete kan komma att stiga i juni. Om Ukraina kommer kunna återuppta sin export via Svarta havet kan vi i stället se priserna sjunka avsevärt. Detta är dock inte säkert om det kommer att hända. 

WWF kom ut med en ny hållbarhetslista där räkor från ett visst område röd klassas, vilket förvånar svenska producenter. Undvik svenska räkor och ät istället räkor från Kanada, det är rekommendationen från WWF, Världsnaturfonden, i senaste fiskguiden. Nordhavsräkan som fiskas i svenska, norska och danska vatten får rött ljus. https://www.wwf.se/fiskguiden/ 

Kina har nu hävt sitt 2-månaders Covid-19 lockdown och de återupptar köpaktiviteten under juni. Det kan innebära att aktier kan komma att sjunka. Kina behöver en hel del volym för att täcka sin inhemska efterfrågan som kan påverka priserna. 

Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor  

Många produkter har långa förseningar så uppmanar till att tänka på alternativ och att hålla dig uppdaterad i vår webbshop. Exempelvis för att lösa bristen på handskadade räkor har vi nu tre olika alternativ att välja på. När en viss produkt tar slut försöker vi alltid ersätta den med någon annan.

Försök att vara kreativ och gärna flexibel när det gäller ”mitt på tallriken”/proteinet då både priserna och tillgängligheten är rörlig från dag till dag.

Försök även att lägga din order så tidigt som möjligt och kontakta din säljare så vi tillsammans kan bolla olika alternativ och hitta ersättningsprodukter.Artiklar det är brist på och som riskerar att bli brist på 

 

Konserver - kokosprodukter 

Då världsmarknaden ser ut som den gör vad gäller containrar och transporter från Asien, påverkas våra Kokosprodukter. Transporterna till sjöss tar så mycket längre tid än tidigare och leveranserna är försenade upp till 6–8 veckor just nu.  Det är svårt att säga hur det kommer att se ut över hela sommaren. Vi jobbar för fullt med att få hem dessa artiklar. 

Nötkött  

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar.  Menigo letar nya samarbeten.  

Kycklinglårsfilé/innerfilé  

Akut brist på lårfilé både fryst och färsk från Lettland. Men även övrig import kycklinglårsfilé samt svensk innerfilé. 

Vit naken fisk (alaska, sej, torsk, kolja) 

Brist på främst sej i nuläget, vilket är kopplat till Covid och försenade leveranser. Ryssland står för 50% av både torsk och alaska pollock, så sannolikt kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk. Menigo har tät dialog med befintliga leverantörer men även ett kontinuerligt arbete med att hitta nya lösningar.  

Handskalade räkor  

Bristen är omfattande på hela marknaden. Nu råder det stor brist hos de flesta leverantörer och yttre faktorer för fiskarna har gjort det omöjligt att komma i kapp. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren. Menigo söker efter nya leverantörer som kan leverera punktinsatser och vi köper i dagsläget allt vi får möjlighet till och det kommer vi fortsätta med. I dagsläget har vi tre olika ersättningsalternativ i vår webbshop. 


Tidigare Markandsrapporter hittar du här>

Länkar/tips 

  • Lönsamma tips – så överlever du prishöjningen 
  • En blomstrande säsong - maximera lönsamheten i sommar
  • Anslut dig till vårt nyhetsbrev genom att skicka din mejladress och ditt kundnummer till marknad@menigo.se
  • Kontakta din innesäljare/säljare för rådgivning – vi kommer göra det vi kan för att rekommendera eventuella ersättningsprodukter