Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-05-25 | Nyhet

v.21 Menigo och omvärlden

Hur veteskörden artar sig i Kanada och USA samt torka i Indien. Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor? Läs vår senaste marknadsrapport

Nu är tiden fram till mitten av juni avgörande för att se hur veteskörden artar sig i Kanada och USA. Det har varit torrt och kallt. Just nu är det därför stiltje på nya signaler när det gäller råvaruutvecklingen.

I Indien är läget oroande med hög värme och torka som sällan är bra för skördarna. Det finns viss oro för att sommaren 2018 ska gå i repris i Europa. Det har också varit väldigt varmt i Spanien de senaste dagarna vilket kan påverka tillgänglighet och pris på grönsaker, främst tomater men även sallad och broccoli.

 Det har tidigare rapporterats om att priserna på diesel, framför allt råolja, gått från 10 procent till 50 procent sedan februari i år. Nu har dieseln blivit så dyr att förbrukningen ransoneras och priset faller. Förra veckan sjönk därför priset på diesel med tre procent på Londonbörsen samtidigt som oljepriset var oförändrat. Dock är det eftersläpningar samt att miljövänliga alternativ är kvar på årshögsta nivåer vilket har en stor påverkan på priset i Sverige.

Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor

Vi ser fortsatta utmaningar med nedstängningar i Kina på grund av Covid vilket har en stor påverkan på de globala leveranskedjorna. Därav har vi förseningar i våra leveranser och vi får inte alltid det vi beställer. För att motverka utmaningarna så försöker vi bygga ett större säkerhetslager på relevanta artiklar och vi jobbar med att hitta alternativa artiklar och leverantörer.

Fortsätt försök att lägga din order så tidigt som möjligt och kontakta din säljare så vi tillsammans kan bolla olika alternativ och hitta ersättningsprodukter. 

Vi hoppas framåt på att vi får lite regn, främst i södra delen av Sverige där regnet lyst med sin frånvaro sedan mars månad. Med regn finns det stor förhoppning att det blir en riktigt bra säsong för de svenska odlarna så att vi kan leverera högkvalitativa svenska produkter till er även denna säsong.


Artiklar det är brist på och/eller som riskerar att bli brist på

Grönsaker

Vi har vissa tillgänglighetsproblem på färska örter och en del säsongskiften på grönsaker.

Produktlarm på fryst broccoli är den enskilt största bristartikeln just nu.

Solros, produkter innehållandes solros

Vegetabilisk olja börjar gå ner i pris då man börjar söka efter alternativ. Fortfarande stor brist i Europa på grund av kriget. Leverantörerna har endast lager ett par månader till. Kommer påverka även andra vegetabiliska oljor (raps, oliv). På sammansatta produkter så som pommes, pesto, soltorkade tomater så skiftar leverantörerna till raps eller palmolja som alternativ. Samtliga produkter innehållandes solrosolja skiftar på sikt över till andra vegetabiliska oljor.

Nötkött                

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar.  Menigo letar nya samarbeten.

Kycklinglårsfilé/innerfilé

Akut brist på lårfilé både fryst och färsk från Lettland. Men även övrig import kycklinglårsfilé samt svensk innerfilé. 

Vit naken fisk (alaska, sej, torsk, kolja)

Brist på främst sej i nuläget, vilket är kopplat till Covid och försenade leveranser. Ryssland står för 50% av både torsk och alaska pollock, så sannolikt kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk. Menigo har tät dialog med befintliga leverantörer men även ett kontinuerligt arbete med att hitta nya lösningar.

Handskalade räkor

Bristen är omfattande på hela marknaden. Nu råder det stor brist hos de flesta leverantörer och yttre faktorer för fiskarna har gjort det omöjligt att komma i kapp. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren. Menigo söker efter nya leverantörer som kan leverera punktinsatser och vi köper i dagsläget allt vi får möjlighet till och det kommer vi fortsätta med. 

Restaurangutrustning och förbrukning

Inleveranser av flertalet artiklar inom restaurangutrustning och förbrukning med produktion i Asien är en utmaning. Menigo letar löpande efter alternativ produktion. 

Pommes/klyftpotatis 

Samtliga pommes-leverantörer flaggar om ökade produktionskostnader för pommes, samt att de till och från restar produkter på grund av kapacitetsbrist i sina produktioner.


Tidigare Markandsrapporter hittar du här>

Länkar/tips