Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-05-05 | Nyhet

v.18 Menigo och omvärlden

Stundande råvarubrister och fortsatt höjda energi- och råvarupriser samt utmaningar med leveranskedjan, särskilt i vissa asiatiska länder på grund av där rådande covid-läget.

Världen är i gungning och 5,5 miljoner människor har nu flytt kriget i Ukraina (enligt FN). Många länder vill bli medlemmar i EU och Nato som erbjuder både ekonomisk tillväxt och stabilitet. 

Omvärldsfaktorer som påverkar tillgång och prisläge 

Experter varnar för rusande matpriser. Enligt rapport från förra veckan berättar FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation FAO att de globala priserna på mat steg med 12,6 procent i mars, jämfört med månaden innan. Jämfört med för ett år sedan ligger uppgången på hela 34 procent. Högsta mätningen sedan 1990. 

Spannmålsprodukter har också stigit kraftigt den senaste tiden. Enligt rapport från FN med 17 procent sedan februari. Anledningen är, förutom att Ukraina är en stor exportör, vädret i bland annat Nordamerika där bönder tvingats skjuta på sådden i år. 

Vilka effekter ser vi att detta ger på vår tillgänglighet och våra leveranskedjor 

Läget är som förra veckan, väldigt ostabilt och vi känner av omvärldsläget mer och mer. Det är fortsatta utmaningar med Covid i Kina där man nu stängt ned flera stora städer och regioner och många länder säkrar nu upp sina leveranser. Det innebär att vi inte alltid får det vi beställer och det är långa leveranstider. Flera av våra leverantörer har flaggat för brister på både kolonial och fryst där det finns risk att vi kommer att få ytterligare påverkan framöver. 

Vi vill därför råda dig som kund att fortsätta försöka lägga din order så tidigt som möjligt och kontakta din säljare så vi tillsammans kan bolla olika alternativ och hitta ersättningsprodukter. Vi har full empati och förståelse för att situationen är enormt jobbig och svår men vi gör det vi kan för att underlätta.


Artiklar det är brist på och som riskerar att bli brist på 
(Se även tidigare information från v.16-17 här)

Solros, produkter innehållandes solros 

Stor brist i Europa på grund av kriget. Leverantörerna har endast lager ett par månader till. Kommer påverka även andra vegetabiliska oljor (raps, oliv). På sammansatta produkter så som pommes, pesto, soltorkade tomater så skiftar leverantörerna till raps eller palmolja som alternativ. Samtliga produkter innehållandes solrosolja skiftar på sikt över till andra vegetabiliska oljor. 

Nötkött 

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar. Menigo letar nya samarbeten. 

Kycklinglårsfilé/innerfilé 

Akut brist på lårfilé både fryst och färsk från Lettland. Men även övrig import kycklinglårsfilé samt svensk innerfilé. 

Vit naken fisk (alaska, sej, torsk, kolja) 

Brist på främst sej i nuläget, vilket är kopplat till Covid och försenade leveranser. Ryssland står för 50% av både torsk och alaska pollock, så sannolikt kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk. Menigo har tät dialog med befintliga leverantörer men även ett kontinuerligt arbete med att hitta nya lösningar. 

Handskalade räkor 

Bristen är omfattande på hela marknaden. Nu råder det stor brist hos de flesta leverantörer och yttre faktorer för fiskarna har gjort det omöjligt att komma i kapp. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren. Menigo söker efter nya leverantörer som kan leverera punktinsatser och vi köper i dagsläget allt vi får möjlighet till och det kommer vi fortsätta med. 

Restaurangutrustning och förbrukning 

Inleveranser av flertalet artiklar inom restaurangutrustning och förbrukning med produktion i Asien är en utmaning. Menigo letar löpande efter alternativ produktion. 

Pommes/klyftpotatis 

Samtliga pommes-leverantörer flaggar om ökade produktionskostnader för pommes, samt att de till och från restar produkter på grund av kapacitetsbrist i sina produktioner.

(Se även tidigare information från v.16-17 här)