Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-04-07 | Nyhet

v.16 Menigo och omvärlden

Inflationen är den högsta på decennier och vi kan vänta oss mer höjda energi- och råvarupriser, högre räntor och utmaningar med leveranskedjan, särskilt i vissa asiatiska länder på grund av där rådande covid-läget.

Kriget i Ukraina är inne på sin andra månad och situationen har väckt oro för var detta ska sluta och hur det kommer påverka oss såväl globalt som i Sverige. SVT rapporterar att ryska styrkor drar sig tillbaka från delar av Ukraina och förhandlingar på hög nivå verkar vara på gång. Dock blottar sig nu en otrolig grymhet i krigets spår som är förskräcklig.

Omvärld och priser

Vi ser nu ökade produktionskostnader på foder, diesel och insatsvaror som kan leda till en bunkringseffekt. Främst nötkött, både svenskt och import, tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar. 

Då Ryssland står för 50% av både torsk och alaska pollock så kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk såsom alaska, sej, torsk, kolja. 

Bristen på handskalade räkor är total på hela marknaden, ingen leverantör har råvara främst på grund av en rädsla att bygga lager. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren.

Vi arbetar aktivt och löpande med att finna alternativa lösningar för de produkter som det är brist på eller som vi inte längre kan få tag på.  Just nu stödköper vi också extra volymer av de artiklar som riskerar att skapa en bristsituation.     

Nya insikter

Vi ser att foderpriserna kommer stiga till rekordnivåer inom några veckor. Foderpriserna ändras nu på veckobasis, medan det tidigare var brukligt varannan vecka. Det finns allt fler förbud mot fisk och skaldjur från Ryssland. Sanktioner mot rysk fisk och skaldjur drabbar vissa livsmedelsverksamheter hårdare än andra. EU:s fjäderfämarknad är under stor press med brist på fåglar och foder från Ukraina och inget överskott av lager någon annanstans för att mildra trycket.
 
Artiklar det är brist på och som riskerar att bli brist på 

(Läget är oförändrat sedan vecka 14)


Frysta grönsaker                          

I nuläget ingen direkt brist, dock kan det skapa förseningar i leveranskedjan vilket innebär längre ledtider för Menigo.

Solros, produkter innehållandes solros           

Stor brist i Europa på grund av kriget. Leverantörerna har endast lager ett par månader till. Kommer påverka även andra vegetabiliska oljor (raps, oliv). På sammansatta produkter så som pommes, pesto, soltorkade tomater så skiftar leverantörerna till raps eller palmolja som alternativ. Samtliga produkter innehållandes solrosolja skiftar på sikt över till andra vegetabiliska oljor.

Nötkött              

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar.  Menigo letar nya samarbeten.

Kycklinglårsfilé/innerfilé - Allt importerat

Utmaningar i fabriker hög efterfrågan obalans i produktion och import (från Brasilien och Thailand) USA köper upp stora mängder och det finns en brist på grund av Covid. 

Vit naken fisk (alaska, sej, torsk, kolja)

Brist på främst sej i nuläget, kopplat till Covid och försenade leveranser. Ryssland står för 50% av både torsk och alaska pollock så kommer marknaden att söka andra lösningar vilket driver pris och skapar problem med tillgänglighet på övrig vitfisk. Menigo har tät dialog med befintliga leverantörer men även ett konstant arbete med att hitta nya lösningar. 

Handskalade räkor

Bristen är omfattande på hela marknaden, ingen leverantör har råvara främst på grund av en rädsla förra året att bygga lager då man trodde att Covid skulle dämpa behovet kraftigt. Nu är det tomt i allas lager och yttre faktorer för fiskarna har gjort det omöjligt att komma ikapp. Utmaningarna kommer hålla i sig över hela sommaren. Menigo söker efter nya leverantörer som kan leverera punktinsatser och vi köper i dagsläget allt vi får möjlighet till och det kommer vi fortsätta med.