Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2017-09-22 | Blogg

Svenska äpplen kommer ha slips i år

Varje äppelår är unikt, men detta året blir något utöver det vanliga, säger de odlare som vi pratar med. Årets vårmånader var väldigt varierande i år. Det började med en ovanligt varm mars månad som sedan följdes av hård frost i april/maj.

När värmen kom så tidigt gick äppelträden i blom tidigare än normalt. När sen frosten kom, som kan inträffa den här årstiden, var det förödande för äppelblommorna som då frös. Blomman frostskadas. När blomman är relativt sluten hålls den kalla luften kvar lite extra i blomman  och skapar ett ärr på blombotten som ska bilda frukt. Detta ärr växer med frukten och bildar en grågul sträng eller band från ände till ände som kallas slips.

Slipsen är bara en skalskada och påverkar varken fruktkött eller smak. Det kan vara olika mycket och olika brett. Det är ett skönhetsfel helt enkelt. Är slipsarna kraftiga kan äpplet bli deformerat och klassas då som industrifrukt.

Resultatet av den här frosten är att vissa odlare inte fått någon frukt alls medan andra har fått bra volymer men med mycket skador. På grund av mängden frostskador kommer det att säljas ovanligt mycket klass 2 äpplen i år. Slipsarna är så pass stora att de inte kan klassas som klass 1.

Klass 2 är inget vi brukar se så mycket på svenska äpplen men i år ges möjlighet för odlarna att få in en vettig inkomst eftersom industrifrukten inte är kostnadsbärande och dels för att vi hoppas kunna äta svenska äpplen till en vettig peng den här säsongen. Vi ska komma ihåg att det trots allt bara är en skalskada. Att en så pass fin frukt som det ändå är ska gå till industrin känns onödigt och inte hållbart i längden för de svenska äppelodlarna. Vi tycker att det är onödigt på en så bra frukt som det egentligen är.

Det som kommer att bli speciellt med årets klass 2 äpplen och som är viktigt att veta är att det kan komma att vara en del klass 1 äpplen också i klass 2 lådan. Detta p g a att man låter odlaren avgöra om det är värt att sortera ut klass 1 äpplen i odlingen eller om man ska plocka så kostnadseffektivt som möjligt och plocka allt på en gång och därmed blanda klass 1 och klass 2. Är odlingen hårt drabbad av frosten är det inte värt besväret för odlaren att sortera frukten. Då går allt som klass 2.

De sorter som drabbats hårdast är Aroma, Ingrid Marie och Elise.

Vi på Färskvaruhallen kommer tillhandahålla både klass 1 och klass 2 äpplen. Det är för tidigt att säga hur den här säsongen utvecklar sig både gällande priser eller utbud. Vi hoppas att vi som en positiv effekt av detta kan få möjlighet att lära känna lite nya härliga svenska äppelsorter.

Håll utkik efter vilka svenska sorter som finns och var inte rädd för svensk klass 2 frukt!

Vill du läsa mer om klassificeringen av frukt går det att läsa om på Jordbruksverkets hemsida.

Therese Oldbring, Färskvaruspecialist