Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2021-01-15 | Nyhet

Skapa en branschdialog

Vi uppmuntrar regeringen att ta en omedelbar aktiv dialog med branschens företrädare.

Det har snart gått 10 månader sedan pandemin på allvar lamslog Europa, och för Sveriges besöksnäring, inte minst för restaurangerna har det varit en tuff resa. Branschen har hela tiden försökt parera de restriktioner som kommit med snabb handling och agerande, kreativitet och innovation. De flesta som bedriver restaurangverksamhet är små- och medelstora företag, entreprenörer, med egna besparingar som insats. 

”Att bedriva restaurang under de premisser som råder, där de senaste reglerna innebär 4 personer per sällskap och stängning kl 20.00, är i stort sett omöjligt. Stolar och bord gapar tomma på många serveringar, och många har valt att stänga helt under januari för att överhuvudtaget överleva. För att Sverige ska få behålla den rika matkultur som vårt land är känt för krävs en trygghet att kompensation för den nedstängning som drabbar våra kunder kommer och att den kommer snabbt, utan administrativt krångel och byråkrati” säger Jonas Köhler, VD för Menigo

Den korta framförhållning på restriktioner är också ett stort problem när planering av mat- och dryckesinköp ska pareras med personalplanering och kundvård. ”Att bara få ett drygt dygn på sig att ställa om, det visar på oerhört dålig förståelse för våra kunders vardag”.

Vi uppmuntrar regeringen att ta en omedelbar aktiv dialog med branschens företrädare för att rädda jobb och företag. När lösningar ska hittas på svåra problem, då är partnerskap och samarbete vägen framåt.