Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-09-02 | Nyhet

Menigo och omvärlden September

Inflation, råvarupriser och tillgänglighet. Senaste månadsinformationen om läget på vår marknad läser du här.

September

Prisinflationen ligger ständigt högt upp på agendan just nu, både för oss som företagare och privatpersoner. De höga råvarupriserna gör att vi inom restaurangbranschen behöver vara kreativa för att fortsätta ha ett attraktivt erbjudande mot gästen. Kan menyn ändras, proteinet bytas ut eller kan vi utveckla vårt take away erbjudande? På menigo.se lägger vi löpande ut tips kring hur du som restaurang kan hantera prishöjningarna och bibehålla en lönsam verksamhet. Du är även alltid välkommen att kontakta oss på Menigo direkt för råd och tips.

Länkar/tips 

  • Lönsamma tips – så överlever du prishöjningen 
  • En blomstrande säsong - maximera lönsamheten i sommar
  • Anslut dig till vårt nyhetsbrev genom att skicka din mejladress och ditt kundnummer till marknad@menigo.se
  • Kontakta din innesäljare/säljare för rådgivning – vi kommer göra det vi kan för att rekommendera eventuella ersättningsprodukter

Nedan hittar du mer information om vad som händer på marknaden och hur tillgängligheten hos oss ser ut just nu. Tidigare Markandsrapporter hittar du här>

Prisinflation Inflationen i juli låg på 8,0% vilket var lite lägre än prognos men fortfarande en väldigt hög inflationstakt. Sedan juli förra året har livsmedelspriserna stigit med i genomsnitt 13,5%, enligt SCB. 

På vissa håll ser vi ändå ljusglimtar, de globala transportpriserna har sjunkit och vissa råvaror indikerar en stabilitet eller viss nedgång på historiskt höga priser. Men det kommer att dröja innan vi som konsument och bolag ser effekten av det.

Vi följer fortsatt utveckling och övervakar situationen både lokalt och globalt. 

Tillgänglighet Vi fortsätter att balansera mellan att säkra en tillgänglighet på bristartiklar samtidigt som vi inte vill köpa på oss för stora lager för att kunna ta del av eventuella prisnedgångar snabbare. 

Vi uppmanar till att fortsätta vara kreativ och flexibel när det gäller ”mitt på tallriken”/proteinet då både priserna och tillgängligheten är rörlig från dag till dag.

Artiklar som vi just nu ser en sämre tillgång på 

Nötkött 

Allt nötkött, både svenskt och import. Tillgången är låg och efterfrågan fortsatt hög trots stora prishöjningar. Menigo jobbar på nya snabba samarbeten med fler slakterier. 

Fågel 

Svenska producenter har under längre tid dragits med olika utmaningar vilket lett till tillgänglighetsproblem. Menigo jobbar på nya snabba samarbeten med fler slakterier. 

Vit nakenfisk (alaska, sej, torsk, kolja) 

Tillgången på vitfisk ser nu bättre ut. Vi har fortsatt inte alla artiklar i lager men har volymer på likande ersättningsartiklar. 

Mejeri 

De senaste veckornas varma och torra väder har gjort betet sämre än normalt. Det i sin tur innebär att vi ser en brist på mjölk men prognosen framåt ser bättre ut. 

Restaurangutrustning 

Det är fortsatt långa ledtider och en del förseningar på restaurangutrustning. 

Blandgas & koldioxid 

Det råder nationell brist på de livsmedelsklassade blandgaser samt den koldioxid i flaskform som används inom restaurangbranschen. Efterfrågan på flaskgaser efter pandemin jämfört med innan är väldigt stor.