Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2018-01-25 | Nyhet

Rekordlåg vinskörd 2017

Årets franska vinskörd har drabbats svårt av det ovanligt kalla vädret i våras. Totalskörden blev den minsta sedan 1945 - men druvorna är av god kvalitet, och priserna väntas stiga.

Enligt det franska jordbruksministeriet blev totalproduktionen av vin 18% mindre än i fjol. 

I vissa delar av Bourgogne (Côte d’Ôr och kringliggande områden) blev skörden bra men i andra delar, t.ex. Chablis och Beaujolais blev skörden liten på grund av hagel, frost och torka. Vinskörden blev också betydligt mindre i Bordeaux, Charantes, Alsace och Loiredalen.

En del stora vingårdar har ett reservsystem där de medvetet sparar en del av skörden som en försäkring till nästa år. Det här gäller till exempel de som producerar Chablis eller Champagne samt större producenter. Det är stor risk att mindre producenter får ekonomiska problem och att man kanske helt enkelt, i värsta fall, tvingas lägga ner verksamheten eller sälja.

Italiens vinskörd blev 15% lägre än förra årets. Anledningen är det varma vädret och torkan som drabbat landet. Säsongen har också bjudit på sena frostnätter och hagel som påverkat skörden. Flera vinproducenter hävdar att detta är bra för dem som har ambitioner att göra bra viner då druvorna blir mindre och mer koncentrerade.

I Spanien, Portugal och Kalifornien har man haft katastrofala skogsbränder precis i skördetid, eller just efter att man fått in druvorna.

Någon brist på vin behöver vi inte vara oroliga för utan detta kan ge oss en möjlighet att prova vin från andra regioner och länder!

Annette Ängfors, Kategorichef dryck
Vindruvefält i Tyskland