Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-03-09 | Nyhet

Dags att ordna uteservering?

Säsongen för uteservering är snart här, men det krävs tillstånd som mark, utformning och alkohol för att få bedriva servering utomhus. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på om du vill öppna en uteservering.

Välj plats och ansök

Om du ska öppna uteservering kan det krävas flera olika tillstånd. Till att börja med behöver du ansöka om att använda platsen, det gör du hos polisen. Om du sedan behöver byggnation som tex golv för lutande mark på din uteservering måste du ansöka om bygglov. För att få servera utomhus ska det finnas med i ditt tillståndsbevis, så att du har lov att servera alkohol både inne och ute. Serveringstillståndet som du redan har, gäller alltså inte för uteserveringen. Serveringstillståndet söker du i din kommun.

Villkor

Då du kommer använda stadens mark finns det villkor som måste följas. Dessa finns bland annat till för att alla ska kunna använda gator och torg, samt för att gästerna enkelt ska kunna ta sig fram. Villkoren lägger stor vikt vid renlighet för att underlätta att hålla offentliga platser rena. 

Serveringstillstånd

För att få ett serveringstillstånd till sin uteservering måste den vara i serveringsställets närhet. Det betyder inte att den måste ligga längs med husfasaden, utan det viktiga är att personalen kan ha god uppsikt över serveringen. Om inte tillståndsgivaren meddelar något särskilt gäller samma tider för tillståndet ute som inne. Men det kan också vara så att uteserveringen skall vara utrymd tidigare än restaurangen. Det kan tex bero på att höga ljudvolymer från uteserveringen kan störa allmänheten.

Villkoren samt avgifter kan skilja sig en del från kommun till kommun samt vart du vänder dig i de olika frågorna. Gemensamt är att samtliga kommuner kan guida dig till vart just du ska vända dig. Kontakta din kommun och kom igång med din uteservering.