Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Hem
  • Aktuellt
  • Nytt krispaket ska hjälpa svenska småföretagare
2020-03-26 | Nyhet

Nytt krispaket ska hjälpa svenska småföretagare

Företag som fått det ekonomiskt tufft till följd av Coronaviruset ska bland annat ges möjlighet att ta nya lån av bankerna tack vare en så kallad statlig lånegaranti där staten går i god för 70 procent av nya lån.

I onsdags den 25 mars presenterade regeringen ytterligare ett krispaket till svenska företagare för att lindra de ekonomiska konsekvenserna av Coronaviruset. Åtgärderna riktar sig främst mot små och medelstora företagFörslaget väntas överlämnas till riksdagen för beslut inom kort. 

Vad ingår i det nya krispaketet? 

Företag som fått det ekonomiskt tufft till följd av Coronaviruset ska bland annat ges möjlighet att ta nya lån av bankerna tack vare en så kallad statlig lånegaranti där staten går i god för 70 procent av nya lån. Taket för lånebelopp är satt till maximalt 75 miljoner kronor och en riskbedömning kommer ske av kreditinstituten. Företagare ska vända sig till en bank och ansöka om lån för statlig kreditgaranti. 

Krav för lånegaranti 

Lånegarantin riktar sig främst till små och medelstora företag, men det finns ingen fastslagen gräns för hur stort eller litet ett företag behöver vara. De garanterade lånen får inte användas till bonusar eller rörliga ersättningar till befattningshavare utan ska jämställas med ett normalt löneuttag. Målsättningen är att lånegarantin ska ställas ut så snart som möjligt. 

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter  

I krispaketet finns också förslag på tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för perioden 1 mars – 30 juni 2020. Det innebär att enbart ålderspension betalas under den perioden för upp till 30 anställda och på den del av lönen som inte överstiger 25000 kronor per månad. Det föreslås även en reducering av egenavgifterna för den enskilda företagaren.  

Tillfälligt sänkta hyreskostnader 

För att minska hyreskostnaderna för hotell- och restaurangägare samt andra verksamheter föreslåäven ett stöd i omförhandling av hyror vilket innebär att staten står för 50 procent av hyresminskningen och upp till 50 procent av den fasta hyran. Det gäller för perioden 1 mars – 30 juni och ska kunna sökas i efterhand.  

Ytterligare förslag om sänkta skatter och anstånd i skattebetalningar väntas komma den närmaste tiden. Läs mer på: 

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/