Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Hem
  • Aktuellt
  • Menigo står bakom initiativet till ett nationellt gastronomiskt center
2019-09-20 | Nyhet

Menigo står bakom initiativet till ett nationellt gastronomiskt center

Menigo är en av initiativtagarna bakom ett nationellt center för innovation, forskning och utbildning för utveckling av framtidens måltid med restauranger och offentliga kök i fokus.

Målet är att etablera en plattform där hela Sveriges matsektor kan kraftsamla och driva på utvecklingen för hållbara, hälsosamma och goda måltider.

Omvärlden och konsumenterna ställer nya och allt högre krav på måltiderna. Samtidigt som landets restauranger och offentliga kök har stora utmaningar med personal- och kompetensbrist, så är deras insatser avgörande om Sverige ska lyckas ställa om till en mer hållbar livsmedelskedja.

Därför behövs nytänkande, forskning och innovation för att driva på utvecklingen och stärka Sveriges konkurrenskraft som en ledande och hållbar matnation.

Vi tycker det är viktigt att vara med och driva utvecklingen inom gastronomi i Sverige och det känns fantastiskt roligt att initiativet nu tagit ytterligare steg. Att tillsammans skapa goda och hållbara matupplevelser är en central del av vårt arbete och vision på Menigo, vilket gör att vi är extra stolta över att vara en av initiativtagarna till projektet och utvecklingen av framtidens måltidsupplevelse. säger Nina Wahlgren Gill, marknads- och kommunikationsdirektör på Menigo.

Utvecklingsinsatser kring livsmedel i Sverige har ökat de senaste åren genom forskningsanslag, innovationsprojekt och exportprogram. Men måltidsupplevelser eller restaurangnäringen tar sällan plats i dessa insatser. Det gör att ett glapp uppstår mellan restauranger och andra aktörer i livsmedelskedjan. För att Sverige ska få effekt i alla delar i livsmedelskedjan behövs ett nationellt gastronomiskt center där forskning, kreatörer, entreprenörer, utbildning och kapital kan mötas och tillsammans öka takten för en mer hållbar måltid i framtiden.

Nu tar representanter från måltidsbranschen initiativ till en utvecklingsplan som ska visa vägen mot ett framtida gastronomiskt center. Utvecklingsplanen arbetas fram under hösten och lanseras i december 2019.

Bakom initiativet står krögaren Fredrik Eriksson tillsammans med LRF, Menigo, Region Skåne/Tourism in Skåne, Restaurangakademien, Stolt mat i Sörmland, Turistrådet Västsverige/Göteborg & Co, Visit Stockholm och Visit Sweden. Utvecklingsprojektet genomförs av Sveriges kommunikationsgrupp.