Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2022-07-05 | Nyhet

Menigo i Almedalen

Nina Wahlgren Gill och Helena Matson på plats tillsammans med kockarna Markus Aujalay och Fredrik Eriksson för att delta i rundabordssamtal.

Många kockar och servitriser valde byta bransch under pandemin på grund av osäkra arbetsförhållanden.

Nu är det stora utmaningar att få tag i personal. Intresset för gymnasieutbildningar har minskat radikalt och andelen elever som inte väljer att arbeta inom branschen 5 år efter studenten har ökat för varje år som gått. Läget nu är akut, krogar måste hålla stängt trots en hög efterfrågan från gäster.

Samtidigt vittnar siffror från arbetsförmedlingen att vi har en hög ungdomsarbetslöshet och att utrikesfödda har stora utmaningar att komma in på arbetsmarknaden.

Menigo vill med konkreta initiativ driva på utvecklingen så att fler personer får möjlighet att arbeta på Sveriges restauranger. Det kan även handla om att det krävs politiska åtgärder för att göra det enklare och mer fördelaktigt för restaurangbranschen att anställa personal.

Under Almedalsveckan kommer Nina Wahlgren Gill och Helena Matson att vara på plats och tillsammans med kockarna Markus Aujalay och Fredrik Eriksson delta i rundabordssamtal om hur det går att motverka utanförskap i bland annat arbetslivet. I samtalen diskuterar företagare, politiker, studenter och intresseorganisationer vad som krävs för att inkludera fler.

Som partner finns Menigo den 5 juli kl 16-17 på Iris arena i Bonnier Lounge, Strandvägen 4 i Visby arrangerar och faciliterar Iris runda-bords-samtal.