Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
  • Hem
  • Aktuellt
  • Höjda råvarupriser till följd av svinpesten i Kina
2019-04-26 | Nyhet

Höjda råvarupriser till följd av svinpesten i Kina

En alarmerande situation har uppkommit i Kina på den kinesiska råvarumarknaden gällande grisråvaran, vilket påverkar världsmarknadspriset – även på den svenska marknaden.

Under senare delen av mars månad har svinpesten (ASF – African Swine Fever) fått en sådan spridning att bedömningen är att produktionsbortfallet på grisråvara i Kina kommer att bli minst 25 - 35% men kan även nå upp till så mycket som 50%.

Eftersom Kina är en av världens största producenter, men även konsumenter, av fläsk leder det stora produktionsbortfallet i landet till att den kinesiska marknaden importerar stora kvantiteter från Europa. Det har lett till att det råder stor brist på grisråvara på den globala marknaden vilket således påverkar den totala prisbilden på fläskråvara där priset från producent och leverantör skjuter i höjden på hela den globala marknaden, inklusive den europeiska och svenska.

För Menigos del innebär detta att priset på både fläskkött och charkprodukter stiger. Även andra köttslag, som ex nötkött och fågel kommer att påverkas av prishöjningar då dessa är vanliga substitut för fläsk.

  • Den första prishöjningen kommer att ske nu under våren men den kan komma att följas av ytterligare prishöjningar.
  • Tyvärr kommer inte prisändringarna att rymmas inom Menigos ordinarie prisändringsfönster utan de kommer att behöva tas ut löpande när prishöjning inträffar.

Vad är AFS?

Det är inte bara i Kina som svinpesten fått ett starkt fotfäste utan vi ser även en spridning och utveckling till övriga delar av Asien, ex i Vietnam. AFS är ett väldigt smittsamt virus som enbart smittar grisar och vildsvin, det drabbar inte människor eller andra djur.

  • Det smittar via direkt kontakt, djur emellan, eller via kontaminering.
  • Det finns inget vaccin än som kan bota viruset.

Se ytterligare information i pressmeddelandet från Kött & Charkföretagen här.