Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2019-02-14 | Nyhet

Menigo deltar i matsvinnsprojekt

Menigo deltar i innovationsprojekt för att hitta lösningar på matsvinnsproblematiken

Restauranger som vill laga mat baserad på butikers matsvinn kan ibland uppleva att det blir dyrare att hämta dessa råvaror än att köpa ”nya”. Det beror bland annat på transporter och logistik. För att göra något åt detta har Vinnova beviljat Chalmers Industriteknik anslag för att tillsammans med bland annat Paul Svensson Mat AB och Menigo att utveckla en hållbar lösning på dilemmat.

När kocken Paul Svensson startade sin popup-restaurang ReTaste förstod han snart att logistiken stod i vägen för att göra konceptet långsiktigt hållbart. Därför bestämde han och Kristina Liljestrand, Logistikforskare, sig för att starta projektet.

Vi måste hitta nya logistikupplägg, lösningar som både ger bättre matchning av utbud och efterfrågan samt effektiva transporter. De få exempel som finns idag visar att restauranger eller hjälporganisationer ofta får åka från butik till butik i en skåpbil. Har man tur får man napp, annars åker man därifrån tom, säger Kristina Liljestrand och förklarar att det i slutändan kan göra det dyrare att hämta ”gratis mat” än att få ”nya” råvaror levererade.

Att minska avfallet är en viktig ansvarsfråga för oss på Menigo och vi arbetar kontinuerligt med att minimera vårt eget avfall såväl som att hjälpa våra kunder göra hållbara val. Projekt är ett viktigt steg i att driva en hållbar utveckling av branschen.

Projektet löper fram till augusti 2019 och har ekonomiskt möjliggjorts av Innovationsmyndigheten Vinnova som ser projektet som en av många viktiga pusselbitar i steget mot en mer cirkulär ekonomi.