Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2021-08-09 | Nyhet

Missade du vårt Clubhouse?

I förra veckan pratade vi om julen 2021 på Club House med gäster från Scandic Hotels, The Lodge och Ulriksdals Värdshus. Här sammanfattar vi samtalet.

Historiska anekdoter, spaningar hur det blir framåt och andra inspirerande tankar om årets julbord från profiler i branschen. Det och mycket mer gick vi igenom under ett digitalt samtal på Clubhouse i förra veckan. Något som blev mycket uppskattat och på efterfrågan från några som missat tillfället har vi här sammanställt lite på vad som sas. Nu planerar vi för ett nästa tillfälle, håll utkik i våra kanaler så du inte missar det.

aa.png rt.png

Expert

Rickard Tellström

Etnolog och måltidsforskare

Gäst

Thomas Fankl

Director Food & Beverage Scandic Sweden

Gäst

Tilda Holmqvist

Food & Beverage Manager The Lodge

Gäst

Jonathan Kasche

Köksmästare Ulrikdsdals Värdshus

Detta blir andra året som vi firar jul i pandemiläge! Vad tror ni om framtiden för julbordet?

Rickard:

2020 var året då cateringjulbordet slog igenom. Det köptes julkassar och take away-julmat som aldrig förr från Sveriges restauranger, och det här kommer vi nog att se mer av de kommande åren. 

När julfirandet gick från att inkludera hela tjocka släkten till att handla om bara den direkta familjen så valde klart fler att köpa hem mat i stället för att laga själva.

 

Thomas:

Jag tror att julborden kommer att bli mer komplexa i framtiden. Vissa gäster vill ha buffé, andra vill ha sittande julbord och ännu en grupp kanske vill sitta i ett eget rum. Kanske kommer vi även på buffén att se en förflyttning mot portionsformar snarare än en klassisk buffé. Allt det här kommer att kräva resurser och påverka lönsamheten i julbordet. 

Det har varit väldigt svårt för företag att fira med sina medarbetare under det senaste året, och det finns ett uppdämt behov av att träffas och vara sociala. Så jag tror att de krogar som är riktigt duktiga på julbord kan få en rejäl boom i år.

 

Jonathan:

Hos oss på Ulriksdals Värdshus känner vi fortfarande ett starkt sug från våra gäster att anordna ett stort och maffigt julbord där besökarna kan frossa i godsaker.

 

Vad blir nytt som inte hade skett utan Corona?

Jonathan:

Pandemin har inneburit ett rejält uppsving för take away generellt, och julmaten var verkligen inget undantag. Jag tror att det är en trend som är här för att stanna.

 

Kommer buffén att överleva Covid-19?

Thomas: 

Det är en fråga vi diskuterar livligt här på Scandic. Jag tror att svaret är ja, men att det kommer att ta tid innan vi är tillbaka där vi var innan pandemin.

Det är inte bara corona-krisen som bestämmer bufféns framtid. Matsvinns- och hållbarhetsfrågor spelar också in, och tillsammans med pandemin så kan de forma hur vi ser på bufféservering i framtiden.

 

Kommer företagen att gå på julbord även i framtiden?

Rickard:

Företagen kommer att arrangera julbord för sina anställda även i det ”nya normala”. Det här är en stark tradition som sträcker sig 500 år bakåt i tiden, och redan då handlade det om att tacka för året som gått. Det behovet kommer att finnas kvar.

 

Vad är plan B om det blir hårdare restriktioner igen?

Jonathan:

Om det blir hårdare restriktioner igen så måste vi ha en plan B. För oss handlar det om att snabbt kunna skala upp ett starkt utbud av julkassar för leverans och avhämtning.

Tilda:

Den här julen kommer att bli nervös i och med att vi märker att människor bokar sent. Vi hoppas på det bästa – att december fylls med konferenser och privatgäster – men vi måste alltid vara beredda på hårdare restriktioner.

Vilket är ditt allra bästa tips för att lyckas med julbordet 2021?

Tilda:

Vårt bästa tips att lyckas med julbordet 2021 är att jobba med hjärta och skapa något som gästerna bara kan uppleva hos er. Skapa en säker miljö med strikta rutiner för att gästerna ska känna sig trygga. 

Vad, om något, är er viktigaste lärdom från julbordet 2020?

Tilda:

Vår viktigaste lärdom från julen 2020 måste vara att vi nu vet att allting kan hända över en natt och att alltid ha en plan B i innerfickan.  Detta efter att ha anpassat oss efter restriktioner och våra gästers behov för att hitta nya vägar för människor att träffas på nya sätt.

Clubhouse

Clubhouse är ungefär som en podcast – bara att här kan du välja att delta i samtalet om du vill. Är man nyfiken och vill prata så gör man det och vill man lyssna, så kan man bara luta sig tillbaka och njuta.