Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
2017-06-02 | Nyhet

Ättika Fruktförädling vann Nyskaparstipendiet 2017

Av åtta välförtjänta finalister valde en namntung jury slutligen Ättika Fruktförädling som till 2017 års vinnare av Nyskaparstipendiet. Priset delades i år för första gången ut under Matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap. Så löd juryns motivering när Nyskaparstipendiet delades ut för femte året i rad. Patrik Arneke och Hans Naess från Ättika Fruktförädling tog emot priset på scenen.

-      Det är helt galet att stå här uppe, jag måste vända mig om och säga tack för att vi får speglas mot er. För när man vinner mot era produkter så förstår man att man gjort något riktigt bra, för det ni har gjort är riktigt bra. Tack för att jag fick konkurrera mot er, ni är fantastiska, säger Hans Naess och vänder sig mot sina medtävlande när de tar emot priset.

Ättika Fruktförädling är först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Att de tagit fram en klassisk produkt på ett innovativt sätt där de tagit tillvara på svenska råvaror gjorde dem till årets stipendiater. Drivkraften, beskriver Hans Naess, är att visa att i varje äpple finns ett universum av smaker och möjligheter. 

De båda poängterar gärna att ättika heter just ättika på svenska, och inte ska förväxlas med den franska motsvarigheten vinäger. Vad Hans och Patrik tar fram är alltså cider som fått jäsa över till ättika och sedan får den lagras på ekfat till dess sanna karaktär kommer fram.

Ett stipendium för vidare utveckling

- En del av Menigos bidrag till att stötta småskalig produktion och någon som har en bra idé, det är att man får ett stipendium för att kunna förkovra sig i sin genre. Dett är på 25 000 kronor och ska gå till att vidareutveckla affärsidén, säger Jonas Köhler, VD på Menigo.

Vinnarna hade tuff konkurrens om årets pris, då de tävlade mot sju innovativa matskapare och mycket värdiga finalister.  

 

 

Ättika Fruktförädling
Först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Med ett tidperspektiv på 15-20 år satsar Hans och Patrik på en internationell spetsprodukt. Ättika produceras av svenska äpplen och lagras på ekfat i en oisolerad byggnad. På så vis får ättikan sin naturliga utveckling då den utsätts för vädrets makter, tidens rand och ekfatens rondör.