Logga in
Nyskaparstipendiet 2017 - vinnarna Ättika Fruktförädling

Vinnare Nyskaparstipendiet 2017

Av åtta välförtjänta finalister valde en namntung jury slutligen Ättika Fruktförädling som till 2017 års vinnare av Nyskaparstipendiet. Priset delades i år för första gången ut under Matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

 

Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap. Så löd juryns motivering när Nyskaparstipendiet delades ut för femte året i rad. Patrik Arneke  och Hans Naess från Ättika Fruktförädling tog emot priset på scenen.

 

-      Det är helt galet att stå här uppe, jag måste vända mig om och säga tack för att vi får speglas mot er. För när man vinner mot era produkter så förstår man att man gjort något riktigt bra, för det ni har gjort är riktigt bra. Tack för att jag fick konkurrera mot er, ni är fantastiska, säger Hans Naess och vänder sig mot sina medtävlande när de tar emot priset.

 

Ättika Fruktförädling är först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Att de tagit fram en klassisk produkt på ett innovativt sätt där de tagit tillvara på svenska råvaror gjorde dem till årets stipendiater. Drivkraften, beskriver Hans Naess, är att visa att i varje äpple finns ett universum av smaker och möjligheter. 

 

De båda poängterar gärna att ättika heter just ättika på svenska, och inte ska förväxlas med den franska motsvarigheten vinäger. Vad Hans och Patrik tar fram är alltså cider som fått jäsa över till ättika och sedan får den lagras på ekfat till dess sanna karaktär kommer fram.

 

Ett stipendium för vidare utveckling

- En del av Menigos bidrag till att stötta småskalig produktion och någon som har en bra idé, det är att man får ett stipendium för att kunna förkovra sig i sin genre. Dett är på 25 000 kronor och ska gå till att vidareutveckla affärsidén, säger Jonas Köhler, VD på Menigo.

 

Vinnarna hade tuff konkurrens om årets pris, då de tävlade mot sju innovativa matskapare och mycket värdiga finalister.  

 

Nordisk Matutveckling/Onsberga Gård  
För att ha skapat ett alternativt svenskodlat växtprotein med inspiration från flertusenåriga asiatiska traditioner. Resultatet är en Tempeh av svenska ekologiska åkerbönor.

Gårdsfisk
För sin vision att odla en av världens mest hållbara fiskar. Deras systemdesign, det integrerade lant- och vattenbruket ,möjliggör för omhändertagande av näringsutsläpp från odlingen som ett högvärdigt gödsel vilket minimerar miljöpåverkan.

By Ranch  
Som fokuserar på ekologisk växtodling är i dag ensamma i Sverige om att odla och kallpressa oljedådra (Camelina sativa) i stor skala.

Surtantens syrade
Drivs av Jenny Neikell som för hand tillverkar ekologiskt certifierade syrade grönsaker.

Trädgårdshonung 
Som driver biodling på olika bigårdar runt om i Roslagen.  Den lokalproducerade honungen bidrar till att bevara landsbygden och i deras burkar finns endast 100% ren honung.

Pesula Lantbruk
Med världens nordligaste rybsoljeproduktion. På gården odlas rybs och av denna produceras rybsolja. Oljan är KRAV-märkt och helt ekologiskt odlad.

 

 Till toppen