Logga in
nyskaparstipendiet

Nyskaparstipendiet 2016 - jakten på årets nyskapare har börjat

Med Menigos Nyskskaparstipendium vill vi inspirera och prisa svenska mathjältar. Stipendiet består i att genomföra en internationell inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor, framtagen med syfte att främja vinnarens affärsverksamhet.

 

- Vi vill lyfta Sveriges mathjältar med Nyskaparstipendiet, eldsjälar som som vågar vara innovativa och prova nya vägar i verksamheten. Det är dessa människor och företag som bidrar till att utveckla svensk matproduktion och svensk gastronomi, säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo.

 

Vem blir 2016 års nyskapare?

 

Mellan 1 februari och 30 april kan du nominera nyskapande producenter och bönder till årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Alla som har en nyskapande produkt, antingen en råvara eller förädlad produkt, kan nomineras till stipendiet.

 

Bland de inkomna nomineringarna kommer tio delfinalister att utses av Menigos experter, för att sedan lämnas till vår slutgiltiga expertjury som utser tre finalister varav en vinnare.

 

Hittelön till den som nominerar årets vinnare 

Du som nominerar årets vinnare av nyskaparstipendiet, eller du som är först med att nominera den i händelse av att flera personer nominerat vinnaren, kommer att belönas med en "hittelön" i form av en trerätters middag för två personer på restaurangen på Fotografiska i Stockholm.

 

Vägen till 2016 års mest nyskapande bonde/producent

Från den 1 februari kan vem som helst nominera en nyskapande producent. Nominering sker antingen här på webben eller genom ett e-postmeddelande. Fram till den 30 april håller nomineringen öppet och alla som nomineras kommer att övervägas.

 

När nomineringen stängt gås alla nomineringar igenom av ett team bestående av våra färskvaru- och produktspecialister på Menigo. Dessa väljer ut tio stycken delfinalister som sedan lämnas vidare till vår expertjury, som i sin tur väljer tre finalister varav en vinnare av årets Nyskaparstipendium.

 

Expertjuryn som slutligen avgör vem som får stipendiet består av Paul Svensson, Malin Söderström, Jonas Lundgren, Hanna Halpern, Susanne Liljenberg, Alexander Sjögren och Thomas Palmqvist.

 

Paul -svensson -nyskapMalin -soderstrom -nyskapJonas -lundgren -nyskapHanna -halpern -nyskapSusanne _liljenberg -nyskapAlexander Sjogren NyskapThomas -Palmqvist -nyskap

 

Datum

Vad

1 februari-30 april Nomineringsperiod för nyskapande producenter
3 maj 10 delfinalister presenteras
18 maj Tre slutfinalister utses
1 juni Final 

 

Historia & kuriosa kring Nyskaparstipendiet

Menigo instiftade Nyskaparstipendiet 2o12 för att inspirera och prisa svenska mathjältar. Priset tilldelas den person som genom kreativitet och innovation skapat en ny produkt, förnyat en befintlig produkt eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara.


Tidigare stipendiater:

2015 Catxalot

2014 Malmö Vinägerfabrik

2013 Ängsholmens Gårdsmejeri

2012 Warbro KvarnTill toppen
Vinnare tidigare år