Logga in
Hällestadutdelning

Nyskaparstipendiet

Med Menigos Nyskskaparstipendium vill vi inspirera och prisa svenska mathjältar. Stipendiet består i att genomföra en internationell inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor, framtagen med syfte att främja vinnarens affärsverksamhet.

 

- Vi vill lyfta Sveriges mathjältar med Nyskaparstipendiet, eldsjälar som som vågar vara innovativa och prova nya vägar i verksamheten. Det är dessa människor och företag som bidrar till att utveckla svensk matproduktion och svensk gastronomi, säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo.

 

Nomineringstiden öppen 1 januari - 16 april

Känner du till en nyskapande producent som du vill nominera till Nyskaparstipendiet? Nomineringen är öppen från 1 januari till 15 april. Använd formuläret på den här sidan för att nominera din favorit.

 

Vägen till Nyskaparstipendiet

Vem som helst får nominera en nyskapande producent. Nomineringen håller öppet under årets första månader.

 

När nomineringen stängt gås alla nomineringar igenom av ett team bestående av våra färskvaru- och produktspecialister på Menigo. Dessa väljer ut tio stycken delfinalister som sedan lämnas vidare till vår expertjury, som i sin tur väljer tre finalister varav en vinnare av årets Nyskaparstipendium.

 

Expertjuryn som slutligen avgör vem som får stipendiet består av Paul Svensson, Malin Söderström, Jonas Lundgren, Hanna Halpern, Susanne Liljenberg, Alexander Sjögren och Thomas Palmqvist.

 

Paul -svensson -nyskapMalin -soderstrom -nyskapJonas -lundgren -nyskapHanna -halpern -nyskapSusanne _liljenberg -nyskapAlexander Sjogren NyskapThomas -Palmqvist -nyskap

 

   
   
   
   
   

Historia & kuriosa kring Nyskaparstipendiet

Menigo instiftade Nyskaparstipendiet 2o12 för att inspirera och prisa svenska mathjältar. Priset tilldelas den person som genom kreativitet och innovation skapat en ny produkt, förnyat en befintlig produkt eller hittat ett nytt användningsområde för en råvara.

 

Hällestadsvamp tilldelades Nyskaparstipendiet 2016

 

Nyskaparstipendiet 2016 tilldelas Hällestadsvamp. Deras odling av nya svampstorter, flera av dem som de är ensamma i Sverige om att odla, ledde till slut fram till en seger i årets upplaga av Nyskaparstipendiet. Mathias Persson fick ta emot diplom och en check på 25 000 kronor, att användas till en inspirationsresa, från Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo, och Alexander Sjögren, bronsmedaljör i Bocuse d’Or Europa 2016.

 

Vi är väldigt glada att just Hällestadsvamp vann i år. Deras nyskaparanda har gett oss inte bara en mängd nya svampsorter på marknaden, de bidrar också till mångfald och en hållbar livsmedelsproduktion genom att ställa om till hundra procent ekologiskt. också” säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef färskvaror på Menigo.

 

”Vi är överväldigade och glada över att ha tilldelats Nyskaparstipendiet i år. Det är en stor ära och en sporre för oss att fortsätta ligga i framkant” säger Mathias Persson, VD på Hällestadsvamp.

 

Juryns motivering för priset lyder:

Det finns många svampsorter att njuta av, men i Sverige har vi inte alltid varit bortskämda med tillgången på dem. Det vill Hällestadsvamp råda bot på och har börjat odla svampsorter som annars mest hörts om i andra delar av världen. Champinjon kompletteras med pioppino, shimeji och kejsarhatt. Dessutom är odlingen ekologisk – ytterligare en nisch som få mutat in tidigare.

 

På prisutdelningen utsågs även Säby Gård, Ingarö till andrapristagare och Gettergoda mejeriprodukter till tredjepristagare.


Tidigare stipendiater:

2016 Hällestadsvamp

2015 Catxalot

2014 Malmö Vinägerfabrik

2013 Ängsholmens Gårdsmejeri

2012 Warbro KvarnTill toppen

Nominera en nyskapande matproducent

Nominera en nyskapande matproducent
Vinnare tidigare år