Logga in
2017-08-11, Reportage

Äkta honung - En biprodukt för alla smaker

Från lågprisad EU-honung till exklusiv singel-hive med smak av öländsk backtimjan. Alla vill vi njuta av honung, detta naturens allra finaste biprodukt med mytomspunna hälsoeffekter. Idag är efterfrågan så stor att honung är det livsmedel, tillsammans med olivolja, som förfalskas mest i hela världen.

Miniguiden som gör skillnad på honung och honung

Honung är jämte olivoljan det mest förfalskade livsmedel som finns i världen. Exempel på fusk är att man blandar ut honungen med socker eller majssirap. Det finns varianter gjorda på fruktos, glukos och honungsarom. Äkta honung måste vara gjord på 100 % nektar eller honungsdagg. Inga tillsatser, som fruktsocker eller smakämnen, får förekomma i honung.

 

Honung innehåller 75 % sockerarter som druvsocker och fruktsocker. 20 % är vatten och 5 % är bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner vilket är ett bakteriehämmande ämne. Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

 

  • Färsk honung

Nyslungad honung som är högst ett par veckor gammal.

 

  • Primärhonung

Den första honung som tas ur kupan på säsongen, vanligen i maj eller juni beroende på vårvädret.

 

  • Sorthonung

Sorthonung är honung gjord på nektar från en viss blomsort. Genom att skörda honungen när en viss växt blommar kan man få fram sorthonung med smak av t.ex. klöver, lind, maskros eller ljung.

 

  • Rå honung

 Det är rå honung som slungas och sedan direkt tappas på burk utan någon extra hantering som t.ex. filtrering.

 

  • Vild honung 

Honungen är tagen från vilda bisamhällen ute i naturen. Denna typ av honung finns inte i Sverige, men i andra delar av världen går man på honungsjakt.

 

  • Ekologisk honung

För att få kalla honungen ekologisk ska det inom en radie av 3 kilometer enbart finnas ekologiska odlingar eller naturområden. Bina matas med ekologiskt socker eller honung under vintern och det är inte tillåtet att använda läkemedlet Apistan mot varroakvalstret.

img