Logga in
2017-07-05, Reportage

Nu drar vi söderut!

Ska du fira semester i de södra delarna av vårt avlånga land, kan du se fram emot mängder av härliga smakupplevelser. Sällan har det funnits så många spännande restauranger och kaféer i södra Sverige som nu.

Karta Krogtips Brödtext

 

Vi har letat reda på åtta riktiga guldkorn som du verkligen inte vill missa när du styr kosan söderut i sommar. Allt från pulserande storstadsrestauranger till pittoreska landsbygdskrogar och idylliska kaféer. Låt dig väl smaka!

 

1. HÖRTE BRYGGA

När sommaren gjort sin efterlängtade entré öppnar ett brygghäng som är något utöver det vanliga. Med en lätt havsbris i ansiktet, en magisk utsikt och härligt närproducerad mat på tallriken, ja då vill man bara stanna tiden. Åtminstone tills man vill beställa lite till.


2. RESTAURANG STURE

Mitt i hjärtat av Malmö kan du njuta av äkta fransk gastronomikonst. Med Karim Khouani i köket har restaurang Sture sällat sig till skaran som en av stadens tre krogar med stjärna i Guide Michelin. För 950 kronor får du en avsmakningsmeny som tar dina smaklökar till himmelska höjder.


3. DANIEL BERLIN KROG

En sådan här lista kan inte göras utan att man tar med Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. När du vill unna dig lite extra lyx och uppleva verkliga smaksensationer är ett besök här helt enkelt ett måste. Avsmakningsmenyer fnns från 950–1650 kr och vi kan säga att det är värt varenda slant. Och en stjärna i Guide Michelin.


4. TALLDUNGEN GÅRDSHOTELL

Mellan Brösarps backar och Haväng ligger denna pärla som White Guide i år utsett till ”Årets värt en omväg”. När du vill äta en avsmakningsmeny utan att halva semesterkassan går åt, har du kommit helt rätt. Här serveras en spisarmeny med ett flertal olika rätter tillsammans med bröd från det egna mikrobageriet för runt 400 kr

5. LILLA NAPOLI

Förvänta dig inte vita dukar, levande ljus eller vackert utformade menyer. Här läggs all energi och kärlek på att baka landets kanske bästa pizzor. I en gammal nedlagd bensinmack mitt på en refug har Besmir Balaj och Ville Ilola tagit Neapel till Falkenberg. Alla pizzor kostar 85 kr och serveras tors-sön från kl 15 tills de är slut.


6. RUSTHÅLLARGÅRDEN

Sätt dig på den stora takterrassen och njut av en svårslagen utsikt över Skälderviken. Detta klassiska värdshus har erbjudit mat och husrum till sina gäster ända sedan mitten av 1600-talet. Har du aldrig varit i Arild är det verkligen dags att  uppleva denna idyll. Men bli inte förvånad om du vill åka hit igen. Och igen. Och igen.


7. SOLBACKENS WÅFFELBRUK

Om du råkar befnna dig i Båstad och blir akut sugen på våfflor är räddningen nära. Solbackens Wåffelbruk serverar nämligen bara våfflor. Men inte vilka våfflor som helst. Med sitt hemliga recept har de fått folk från långväga håll att vallfärda hit för att njuta dessa frasiga läckerheter.


8. SKANÖRS FISKRÖGERI

Med havet och fskehamnen runt knuten är det nära till de läckra råvarorna som kan få vem som helst fsk- och skaldjursberoende. Slå dig ned på den härliga uteserveringen och låt dig njuta av allt från makrill och lax, till sill, musslor och nyfångade räkor.