Logga in
2017-07-21, Reportage

Fler tjejer i Juniorkocklandslaget

När alla ansökningarna till nya Juniorkocklandslaget hade kommit in till lagledare Peter Jelksäter, kunde han konstatera

ett trendbrott. Av totalt 30 ansökningar var tio från tjejer. När det nya laget nyligen presenterats består det av 3 tjejer och 6 killar.

De båda kocklandslagen är spännande arenor för att locka fler tjejer att satsa på en karriär som kockar. I dessa lag samlas unga, lovande kockar med framtidsdrömmar. De är exceptionellt duktiga för sin ålder, men fortfarande okända för gemene man. Det är här som förändringen kan ta fart, en förändring som förhoppningsvis kan påverka hela restaurangbranschen.

 

Kan man säga att vi nu ser ett trendbrott i att fler tjejer vill tävla i matlagning?

– Det kan man absolut säga. Vid förra antagningen till JKL var 2–3 % av de sökande tjejer, i år var det 8–10 %. Det är första gången vi ser en sådan markant ökning, nu får bara hoppas att det håller i sig, säger Peter Jelksäter.

 

Vad beror detta på tror du?

– Jag tror att det beror på flera saker;

1.

Dagens unga kocktjejer satsar mer på sin karriär och låter jobbet ta mer plats.

2.

Idag finns det många kvinnliga förebilder i branschen. Tänker på Karin Fransson, Malin Söderström, Titti Qvarnström och

Frida Ronge för att ta några exempel. Vad de har gemensamt är att de är kända för att vara riktigt duktiga kockar.

3.

Till sist. I Juniorkocklandslaget gör vi ingen skillnad på kön eller etnisk härkomst. Här är det bara kunskap och vilja som

räknas, avslutar Peter.

 

Nästa sensation i detta landslag är att det för första gången är en tjej som innehar titeln lagkapten. Annie Lundin, 22 år och kock på TAK i Stockholm.

Hur ser du på utvecklingen inom restaurangbranschen?

– Jag tror att vi nu ser resultatet av de senaste tio årens utveckling inom branschen. Jag tänker på Frida Bäcke som är

konditor i Kocklandslaget. Hon är runt 30 år och tävlar i världseliten. Det är sånt som gör att fler tjejer vågar ta för

sig, söka toppjobben och tävla på högsta nivån, säger Annie.

– På TAK, där jag arbetar idag, är vi 14 kockar och drygt hälften är tjejer. Jag tycker att kockjobbet har förändrats till det

bättre på många olika sätt de senaste tio åren och det har nog skett mycket på grund av alla de duktiga kvinnliga förebilder

som finns idag, avslutar Annie.

Vad säger då de två nytillskotten Desirée Jaks och Josefin Brolund om att bli en del av Juniorkocklandslaget?

– Det här var mitt mål när jag gick ut skolan. Jag sökte förra gången men kom inte med. Istället fick jag chansen att tävla

med Stockholm Culinary Team och tog ett OS-guld med dem.

Det blev min biljett till JKL, säger Desirée och fortsätter:

– Det är viktigt med förebilder. Jag såg att det var två tjejer med i förra laget, det visar att det går. Idag vill vi tjejer bli kockar, inte jobba i kallskänken. Är du duktigt kock så finns det plats, och det finns många grymma tjejer som vill bli kockar.

Josefine Brolund kom tvåa i Årets Kockelev 2015 och den framgången fick henne att söka till JKL.

– Jag triggas av kombinationen matlagning och tävling. För mig har kockar som Ulrika Brydling, Carina Brydling och

Malin Söderström betytt mycket, de har öppnat upp för oss yngre tjejer och påverkat miljön i köken i positiv riktning.

– Dessutom har vi Annie som lagkapten. Hon är den med mest tävlingsrutin och den som kan lagbygget. Det känns

självklart att hon är lagkapten, avslutar Josefine.

img