Logga in
2016-09-08, Reportage

Våga utmana koncepten!

Med purjolöksfimpar till maten och vodka i bensindunkar är krögarna bakom Punk Royale gärna en nagel i Stockholms fine dining-öga. Här blandas influenser och upplevelser hejvilt, allt för att göra matupplevelsen roligare.

text och foto: Nanna Brickman

 

Avslappnat punkig atmosfär med fine-dining mat på tallriken  

Utanför Punk Royale på Folkungagatan hänger ett gäng dockor och dinglar från halsen. Restaurangen ramas in av två betongklossar med armeringsjärn som sticker rakt upp och toppas med tomma ölflaskor. Väl inne kan stilen bäst beskrivas  som second hand-möter-hästhuvud i mjukplast. Dryckesansvarige Erik Westman, som har arbetat här sedan krögarna Kalle Nilsson och Jocke Almqvist slog upp dörrarna förra våren, föredrar att kalla den ”avslappnat punkig”.
– Vi vill ge våra gäster en wow-känsla och inredningen är del av det. Tanken är att det ska vara förvånande och lite konstigt att äta här. Vi är visserligen fine dining men vill samtidigt ge ett finger till hela den scenen. Här ska det vara stökigt och högljutt, men med extrem fokus på mat och dryck, säger Erik.

 

Här får du det som serveras

I köket är det redan full fart inför kvällens första sittning. Punk Royale gör plats för 30 personer och varje sittning inkluderar hela 18 rätter.

– Vi har ingen meny, du kommer hit och äter det som serveras. Det förenklar för logistiken och gör att vi kan göra vårt yttersta med rätterna som lagas – dessutom blir det roligare för gästerna. Sedan anpassar vi oss förstås om du har allergier eller liknande, säger Erik.

 

Till "snacksen" serveras gästen Punk Royales egen American Pale Ale

Alla rätter kommer med dryckesförslag och gästerna kan även välja ett dryckespaket till den fasta menyn. Till de första 8-10 serveringarna, ”snacksen”, serveras Punk Royales egen American Pale Ale som krögarna har gjort med Åre Bryggkompani.
– De serveringarna går extremt fort, sammanlagt tar de kanske tio minuter – som gäst blir man rätt överkörd. Till varmrätterna serverar vi sedan vin, ofta Riesling och en Petit Chablis. Vi försöker att hitta bra viner från små producenter. 

 

En måltid här är en show som skapas med hjälp av gästen

Kreativa dryckeslösningar är standard på Punk Royale. Avecvagnen är en liten barnvagn i rotting, drinkvagnen är en rullator som extraknäcker som sittplats, bordsvattnet kommer i en vattenkanna och vodkan serveras ur en bensindunk.

– Det blir mycket show av en måltid här och gästen spelar en viktig roll i det. Får de feeling så får vi feeling och då kan det bli nakenservering eller så kommer hästhuvudet fram. Matupplevelsen här är full av överraskningar och mycket av det görs helt spontant, säger Erik.

 

En upplevelse om man vågar tänja på gränserna

– Blir överraskningarna väl mottagna av gästerna?

– För det mesta absolut, men det inte är för alla. Under en av rätterna matar vi till exempel gästerna och vissa tycker att det är jobbigt. Vi tvingar förstås ingen, men det kan vara en upplevelse att tänja lite på sina gränser. Andra blir överraskade när vi under ostserveringen tänder och röker en cigg vid deras bord, men ciggen är preppad med sotad purjolök; vi drar av askan och pudrar den över osten.

 

Stilen föds genom viljan att ha roligt och att skapa något nytt

– Varför har ni valt att jobba med en så utstickande stil?

– Dels för att vi vill testa idéer och försöka göra något som ingen annan har gjort, och dels för att vi tycker att det är skönt att jobba i en så avslappnad atmosfär. Vi har jättekul på jobbet och det smittar av sig.

– Finns det något ni inte skulle göra?

– Nja … Det är svårt att komma på något på rak arm. Säger jag något specifikt nu kommer vi bara att vilja göra det sen.

– Skulle ni till exempel tända eld på ett bord?

– Jo, det har nog hänt.

 


PUNK ROYALES stiltips

– Inspiration är toppen, men försök att arbeta fram din egen stil i stället för att kopiera någon annans.


– Se till att tycka om det du gör, det lyser igenom.


– Våga satsa på dina idéer även om
de känns galna.

imgimg