Logga in
2016-09-15, Reportage

Bressekycklingen får huvudrollen i Bocuse d'Or

Huvudråvaran för Bocuse d'Or 2017 är nu avslöjad. Huvudrollsinnehavaren heter bressekyckling. Vi frågade Sveriges hopp Alexander Sjögren om vad han tycker om valet.

Häromdagen släpptes huvudråvaran för fatpresentationen till Bocuse d’Or 2017. Det blev återigen en fågel som får huvudrollen i tävlingen. Bressekyckling serverad med skaldjur. Vi letade upp Alexander Sjögren i träningsköket i Färskvaruhallen i Årsta för att höra vad han tycker om valet av råvara.


Hallå där Alexander. Bressekyckling, var det en oväntad råvara eller fanns den med i beräkningen?


– Ja, det var oväntat i den bemärkelsen att det de senaste åren varit mycket fågel i tävlingen. 2014 tävlade Tommy Myllymäki med Pärlhöna och 2012 tävlade Adam Dahlberg med Blåfotad kyckling. Men egentligen är valet helt självklart med tanke på att tävlingen firar 30-års jubileum i år. Bressekycklingen har starka rötter i Lyon och Bressekyckling med signalkräftor är en av Poul Bocuses mest kända paradrätter.


Vilket är den största utmaningen med Bressekycklingen?


– Den absolut största utmaningen är att få ihop rätten. Med fågeln och skaldjuren. Sätta smakbilden. Att hitta balans mellan tradition och innovation. Rätten ska vara tillräckligt innovativ för att kännas ny och spännande, men ändå innehålla ett visst mått av tradition.


Nu väntar drygt fyra månader av hård träning. Kycklingrätten måste sättas under de närmsta veckorna. I mitten av november släpps huvudråvaran till tallrikspresentationen. Då måste fokus flyttas till den rätten för att teamet ska hinna få allt på plats till tävlingen som startar den 24:e januari.


Vi önskar teamet stort lycka till.

imgimg