Logga in
2017-03-14, Recept

Körsbärsglaserade rödbetor med vita bönor och vallmofrön

En rätt där smaker som man kanske inte direkt kan förställa sig passar ihop gifter sig perfekt. Går även utmärkt att göra vegansk om man utesluter smöret.

10 portioner:

 

3 kg rödbetor EKO art nr 303147
1 kg körsbär art nr 900920
1,5 kg vita bönor EKO art nr 900853
2 dl grönsaksfond art nr 900811
300g smör art nr 900769
2 dl olivolja art nr 900754
1,5 dl vallmofrö art nr 761813
2 dl äppelcidervinäger art nr 900504
2 dl panko art nr 710759
200g rörsocker mörkt art nr 113433
1 ask körvel art nr 302141
Salt  
Flingsalt  


puff_veggoGör så här:

Skölj och ansa betorna. Lägg i bleck och täck med salt. Baka i ugn på 160°C 1-3 timmar beroende på storlek på betorna. Ta upp ur saltet och skala.

 

Koka en lag på 1 L vatten, 200g socker och 2 dl äppelcidervinäger. Tillsätt sedan frysta körsbär och sjud i ca 1 timme, plocka upp körsbären och reducera till sirap/glaze.

 

Skölj vita bönor och rosta i ugn på 160°C tills de fått färg. Mixa de varma bönorna sedan med grönsaksbuljong, 200g smör och 2 dl olivolja. Justera konsistensen med vatten och smaka upp med salt och äppelcidervinäger.

 

Rosta panko och vallmofrö tillsammans med smör i ugn på 140°C UTAN fläkt tills panko fått fin färg. Rör runt ett par gånger under tiden så att smöret fördelar sig jämt.

 

Salta upp med flingsalt.

 

Vid servering värms betorna och inkokta i körsbärssirap och betorna rullas sedan i panko. Bönpuré läggs i botten av tallriken. Betor och körsbär läggs snyggt runt om på tallriken och det hela toppas med körvel.

 

LAKTO-VEGETARISKT innehållande MJÖLK, GLUTEN

img