Logga in
2017-05-16, Inspiration

Nu ser vi hjort på sommarmenyerna

Det milda och möra hjortköttet passar lika bra på grillen som i grytan. Färskvaruhallen har tagit fram en helt unik serie styckningsdetaljer av farmad hjort från Nya Zeeland och nu letar sig köttet in bland sommarmenyerna.

– Många förknippar hjort och vilt med framförallt höstsäsongen, men vi måste lära oss att tänka nytt kring kött. Hjort är i säsong året om och har en härlig köttsmak utan att smaka vilt. Jag tror också att allt fler matgäster kommer kräva kött som man vet är hållbart och etiskt uppfött, säger Henning Kvick, färskvaruspecialist på Menigo.

Ett unikt styckningschema

Brist på kvalitativt nötkött och en ökad efterfrågan på etiskt producerat kött utan antibiotika har lett fram till Färskvaruhallens nya satsning: En helt unik serie styckningsdetaljer av farmad hjort från Nya Zeeland. Den fantastiska smaken, färgen, texturen och nöjda gäster får du på köpet.

 

Den unika styckningen är framtagen av Richard Hofbauer på Menigo. Han har besökt Nya Zeeland och jobbat fram sortimentet med Mountain River. Styckningen är samma som det amerikanska sättet att stycka nötkött på och användningsområdena likaså. Blir lika gott på grillen med nordiska smaker, i mustiga grytor eller med asiatiska smaker.

 

Tack vare den fina putsningen och smart portionstänk blir svinnet minimalt. – Det är så kul att kunna erbjuda ett nytt köttalternativ som både har fantastisk smak, realistisk prisbild och är schysst uppfött. Priset på dessa oädla detaljer ligger ca 40% under hjortflé, så man får ett grymt fnt kött för pengarna. Ett kött som passar lika bra med klassisk bea, som till asiatiska rätter. Mina favoritdetaljer är Tritip och Pichana, för den härliga smaken och mörheten. De kommer garanterat gå varma på grillen i sommar hos mig, avslutar Henning.

 

Hjortschema

 

Naturligt vilt året runt

På Nya Zeeland äter man hjortkött året om. Framförallt på sommaren hamnar hjorten på grillen. Att vi i Sverige äter hjort mest på hösten och vintern är synd. Hjortkött är naturligt milt och mört och förtjänar sin plats likväl på grillen som i grytan.

 

 Till sortimentslista för hjortdetaljer >>