Logga in
2017-03-20, Information till kunder

Information med anledning av köttskandal i Brasilien

Här hittar du information med anledning av fusket med köttråvara som avslöjats i Brasilien.

I fredags, den 17 mars, genomförde brasiliansk polis räder mot över 30 företag som misstänks för fusk med kött. Räderna föregicks av två års polisutredning. Köttproducenter och -leverantörer misstänks ha mutat tjänstemän, hälsoinspektörer och politiker så att kött av undermålig kvalitet slunkit igenom kontrollerna.

 

Vi bedömer risken för att Menigo fått dåligt kött från Brasilien som minimal.

 

Vi köper en del brasilianskt kött från den stora leverantören Norvida samt av leverantörerna FGM, Carnimex och Globe Food. Norvida har ett samarbete med JBS-koncernen, som är ett av de företag som har misstankar riktade mot sig, men enligt ansvariga på Norvida är de anläggningar från vilka de får köttråvara inte berörda av skandalen. FGM, Carnimex och Globe Food​ är fristående aktörer med producenter som inte alls är indragna i skandalen. 

 

Menigo har en aktiv dialog med leverantörerna av brasilianskt nötkött. Vi har fått besked om att deras anläggningar inte ska vara indragna i skandalen. Vi fortsätter dock att ha kontakt med dem för att säkerställa att vi inte fått några leveranser av det aktuella köttet. 

 

Vi arbetar dessutom aktivt med att säkerställa att annan köttråvara från Brasilien uppfyller våra hårt ställda kvalitetskrav och att leverantörskedjorna uppfyller de regler och certifikat som de garanterat oss. 

 

För mer information kan du läsa Menigos Code of Conduct, som alla våra leverantörer är skyldiga att följa.

 

Om du har några frågor, kontakta vår kvalitets- och miljöchef Erika Rapp på telefon 08 - 722 14 00.