Logga in
allergi[1].jpg

Menigos lilla allergiskola

 

Jordnöt- och nötallergi

allergi_nötNötallergi och jordnötsallergi är en av världens vanligaste matallergier och faktiskt den som ger upphov till flest dödsfall. Nötter och jordnötter är kända för att vara proteinrika, och det är just proteiner vi reagerar mot när vi är allergiska mot något.
Det är viktigt att nämna att jordnötsallergi inte är en nötallergi. Jordnöten är nämligen en ärta och tillhör samma växtfamilj som baljväxter, ärter och sojabönor. En allergi mot jordnötter innebär alltså inte att du är allergisk mot hasselnötter, cashewnötter, paranötter, valnötter eller pekannötter, och vice versa.

 

Var försiktig med
Nöt, jordnöt och mandel förekommer i en mängd livsmedel, till exempel nougat, choklad, frukostflingor, bröd, kakor, pesto, panering och kryddblandningar. Många livsmedel innehåller också spår av nötter och jordnötter. Matoljor som har utvunnits från nötter kan innehålla proteinrester som i vissa fall kan ge reaktioner, särskilt i kallpressade oljor.
Många jordnöts- och nötallergiker kan även få en allergisk reaktion bara av att befinna sig i samma rum som nötter eller jordnötter; det kallas luftburen allergi och ger i regel inte lika starka reaktioner.


Vanliga reaktioner
De allergiska reaktionerna vid jordnöt- eller nötallergi kan vara väldigt starka och i vissa fall leda till livshotande anafylaktisk chock. Vanliga symptom är svullnad på läpparna och i halsen, klåda i munnen, svullnad i huden (särskilt kring ögonen), nässelutslag som kommer hastigt och andningssvårigheter.

 

 

Laktosintolerans och mjölkproteinallergi

allergi_laktosAllergi mot mjölkprotein och laktosintolerans är två helt olika saker. En mjölkproteinallergiker reagerar på proteiner i mjölken (exempelvis kaseiner, laktoglobulin och laktalbumin) och måste utesluta all sorts mat med mjölk från sin kost. Den som är laktosintolerant har brist på enzymet laktas som behövs för att bryta ned laktos i tarmen. Laktosintoleranta behöver visserligen begränsa intaget av mjölkprodukter, men de flesta tål små mängder laktos, motsvarande cirka 1 dl mjölk per dag.


Var försiktig med
Mjölkproteinallergiker: Mjölk är en vanligt förekommande ingrediens i allt från margarin, kaffebröd och såspulver till grönsakssoppor, köttbullar och leverpastej. Mörk choklad är ofta kontaminerad med mjölk. Det kan finnas tillsatt mjölkprotein i margarin, charkvaror och kokosmjölk.
Laktosintoleranta: Laktos (mjölksocker) finns naturligt i all mjölk inklusive komjölk, bröstmjölk och fårmjölk. Laktos kan även finnas i färdiglagad mat i form av mjölkpulver. Hårdost som är lagrad längre än tre månader är i regel helt laktosfri.

Vanliga reaktioner

Mjölkproteinallergiker: Även små mängder mjölkprotein kan utlösa en svår allergisk reaktion. Vanliga symptom på detta är astma, kräkningar och hudreaktioner.

Laktosintoleranta: Den som får i sig för mycket laktos får ofta magsmärtor, gasbildning och diarré.


Glutenintolerans (celiaki)

allergi_glutenI Sverige har ungefär två av hundra personer glutenintolerans, även känt som celiaki. Gluten är ett protein som finns i spannmålen vete (även durumvete), råg, korn, spelt (dinkel) och kamut samt i korsningar av de här spannmålen. Viktigt att notera är att glutenintolerans inte är samma sak som spannmålsallergi.

 

Var försiktig med
Vid glutenintolerans måste spannmål som innehåller gluten uteslutas ur kosten. Gluten finns bland annat i vanliga typer av bröd, mjöl, flingor, välling och pasta – men du kan också hitta det i till exempel såser, korvar och fiskpinnar. Traditionellt framställd havre är ofta kontaminerad med vete, råg eller korn.

       

Vanliga reaktioner

För glutenintoleranta orsakar gluten en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan leder i längden till ett försämrat näringsupptag. Exempel på symptom som ofta uppkommer direkt i samband med intagandet av gluten är diarré, gaser i magen, illamående och

kräkningar.

 

Sojaproteinallergi

allergi_sojaSojabönan är en baljväxt, precis som jordnöten, kikärtan, bönan och linsen. I sojabönan finns flera proteiner som allergiker kan reagera på. Soja finns i olika former i livsmedel – till exempel som sojalecitin, sojaproteinisolat, sojasås och sojabönor – och proteininnehållet varierar därför mycket. 

 

Var försiktig med
Ur sojabönor utvinns sojamjöl och sojaprotein. Sojaprotein används som ingrediens i olika livsmedel och är ett populärt vegetariskt alternativ till köttprodukter – vegetariska hamburgare, korvar och vegetarisk färs är ofta gjort av sojaprotein.

Av sojabönor tillverkas även sojalecitin (E322), som används som emulgeringsmedel. Sojalecitin i sig orsakar inte en allergisk reaktion, men det innehåller vanligtvis små rester av protein från framställningen som möjligen kan vara ett problem för den mest känslige. Glass och mjölkersättning kan också tillverkas av sojabönor.

 

Vanliga reaktioner
Symtom på sojaproteinallergi kan vara svullna läppar, nässelutslag eller eksem, magsmärtor, kräkningar eller diarré. En del sojaallergiker får luftrörsbesvär, till exempel astma. Man kan också få allergisk chock av sojaproteinallergi.

 

Skaldjursallergi

allergi_skaldjurAllergi mot skaldjur, vilket innefattar kräftdjur, blötdjur och tagghudingar, uppträder vanligtvis i vuxen ålder. Proteinet tropomyosin är det dominerande allergenet hos räkor och andra skaldjur.

 

Var försiktig med

Den som är skaldjursallergiker är ofta allergisk mot flera eller alla skaldjur, så tumregeln är att vara försiktig. Det är vanligt att reagera på räkor, krabba, hummer och kräftor, och många tål inte heller snäckor, musslor eller bläckfisk. Tänk på att skaldjur ofta finns i exempelvis buljonger, smaksättare och currypasta. Reaktioner vid inandning av ångor från skaldjur liksom vid hantering av skaldjur har också rapporterats.

 

Vanliga reaktioner
Hudsymptom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symptomen vid skaldjursallergi. Magbesvär och astma förekommer också. Den som anstränger sig i samband med att de äter ökar risken för en allergisk reaktion, och reaktionen kan dessutom förstärkas.

 

Fotnot: Fotograf av hummer är Jakob Fridholm.

 

Äggallergi

allergi_eggEn äggallergiker reagerar vanligtvis på proteiner i äggvitan. Den typen av äggallergi är vanligast hos små barn och många växer från den, men den förekommer också hos äldre barn och vuxna. En mindre vanlig allergi är allergi mot proteiner i äggulan, vilket ofta går hand i hand med en allergi mot hönskött. Från december 2014 ska restauranger och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad kunna uppge om maten innehåller ägg.

 

Var försiktig med

Som äggallergiker ska man utesluta allt som innehåller ägg, och det är ett brett spektrum. Bröd, bakverk, fikabröd och maränger är ofta bakade på ägg. Bröd är också ofta penslat med ägg, och både ströbröd och panering kan innehålla ägg. Andra vanliga ”äggbovar” är köttbullar och pannbiffar, patéer, pannkaksmix, fiskgratäng och såser som majonnäs och gravlaxsås. Drygt var tredje äggallergiker tros reagera mot lysozym, även känt som konserveringsmedlet E 1105 som används i ost. Att E 1105 kommer från ägg måste framgå av ingrediensförteckningen, men det har hänt att utländska ostar har innehållit lysozym utan att det har märkts ut.

 

Vanliga reaktioner

Hudreaktioner, som eksem, är vanligt vid äggallergi. Man kan också få astma, kräkningar, magsmärtor och diarré. Den allergiska reaktionen kommer vanligtvis snabbt. Svårare allergiska reaktioner, även med dödlig utgång, förekommer – men de är ovanliga.

 

Sesamallergi

allergi_sesamPrecis som pinjenöten är sesam ett frö. Detta innebär att man som nötallergiker inte behöver oroa sig för sesam – om man inte har oturen att också vara allergisk mot just det. Och det är visserligen ingen omöjlighet; sesamfrö är tillsammans med senapsfrö det frö som flest människor i EU är allergiska mot.

 

Var försiktig med

Sesamfrön hittar du bland annat på bröd – inte minst hamburgerbröd, på sushi och i tahini (som är en sesampasta). Sesamfrö och sesamolja kan även finnas i mer svårupptäckta livsmedel som ströbröd, dressingar och tomatsåser. Bakverk, konfektyrer, riskakor, panering för fisk, och pesto är också bra att hålla koll på. Sesam används mycket i det asiatiska köket.

 

Vanliga reaktioner

Vanliga symptom vid sesamallergi är hudreaktioner, kräkningar, svullnad i ansiktet och astma. Även mer allvarliga reaktioner har rapporterats.

 

Stenfrukt

allergi_stenfruktNär stenfrukter nämns i allergisammanhang menar man oftast ett frö eller en frukt som ingår i den botaniska familjen Rosaceae. Här inkluderas plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin – samt mandel och aprikoskärnor, som är nära besläktade. Värt att nämna är att även äpple tillhör familjen Rosaceae, men att det inte är en stenfrukt. Ofta hör man om överkänslighet mot stenfrukter som en korsallergi; det är nämligen inte ovanligt att de som är allergiska mot björkpollen har en korsallergi mot stenfrukter.

 

Var försiktig med

De som är överkänsliga mot stenfrukter bör undvika livsmedel som innehåller plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel och aprikoskärnor. Bakmassa som är baserad på aprikoskärnor kan finnas i olika bullkransar och bör inte ätas av personer med allergi mot mandel.

 

Vanliga reaktioner

Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner; oftast handlar det om klåda i munhålan och svalget.

 

Källor: Vårdguiden; Boken ”Hurra, en allergisk gäst!”; Livsmedelsverket; Nötallergikernas vänner; KAAK; Svenska Celiakiförbundet; Astma- och Allergiförbundet.

 



Till toppen